A cserkészetről

Kik vagyunk?

A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül.

A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak.

A Magyar Cserkészszövetség tagja a Cserkészmozgalom Világszervezetének (World Organziation of the Scout Movement), amely az ENSZ tanácsadó tagja. A Magyar Cserkészszövetség több, mint 200 csapatában körülbelül 12 ezer cserkész tevékenykedik, az ország minden megyéjében.

Mit csinálunk?

A magyarországi cserkészmozgalom célja, hogy a társadalmat olyan életrevaló, elkötelezett, felelős, egészséges polgárok alkossák, akiknek fontos, hogy önmaguk folyamatos nevelése által az Isten felé növekedjenek. Ennek érdekében életmodellt nyújtunk, illetve ifjúságnevelést végzünk önkénteseink segítségével. Magyarországon a helyi közösségekkel együttműködve 6 éves kortól mindenki számára nyújtjuk ezt, aki nyitott elveinkre és közössége életében tevékenyen részt vállal.

Mindehhez saját nem-formális nevelési módszerünket, a cserkészmódszert hívjuk segítségül, amely a következő elemekből áll:

  • a cserkészfogadalom és cserkésztörvény,

  • a kisközösségi (őrsi) rendszer,

  • a cselekedve tanulás,

  • a folyamatos és ösztönző, vonzó és hasznos programok főként a természetben megvalósítva,

  • és a magyar kultúra ápolása különös tekintettel népi hagyományainkra.


Ha többet szeretnél olvasni a cserkészetről, akkor figyelmedbe ajánljuk a Magyar Cserkészszövetség weboldalát: cserkesz.hu, ha pedig a története érdekel, akkor a rólunk szóló Wikipédia szócikket.